02-06-2019

Heren promoveren naar eredivisie

Wat een geweldige dag voor Olympia'89! De datum van 1 juni 2019 zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de herenploeg van Olympia/DOS'80 de stap naar de eredivisie zette. Dat gebeurde na een wedstrijd die pas in de allerlaatste seconde beslist werd met een redding van Rik Horbach: 24-22 (rust: 13-12) bij Bevo2 in Panningen. Omdat de rood-zwarten thuis wonnen met 22-20 en uitgoals dubbel telden in deze nacompetitiefinale, mocht al wat rood-zwart was zaterdagavond vervolgens een groot feest vieren. Toeschouwers waren in groten getale op de wedstrijd af gekomen en waren ongelooflijk blij en trots op de prestatie van 'hun' ploegje.

Waar te beginnen in deze wendingrijke en doelpuntarme wedstrijd? Het begin van de tweede helft, veruit het minste deel van de Osse ploeg. De 13-12 net voor rust leek door te werken in de tweede helft. Bevo 2 schakelde een tandje bij in de aanval en Olympia kreeg het even niet meer bijgebeend. En aan de overkant had de ploeg van trainer Frans van Erp alle moeite om de verdediging uit elkaar te trekken. Veelzeggend was het dat op dat moment de doelpunten uit sterke individuele acties kwamen, niet zozeer uit vlotte aanvallen: een lobje van Frank Loeffen (16-14) en een draaibal van Chiel van Iperen (17-15). Het was aanhaken op het tandvlees, Maar laatstgenoemde goal werd gevolgd door 3 treffers van Limburgse makelij: 20-15.

Het momentum lag volledig bij de thuisploeg, dat in de gelijkopgaande eerste helft telkens met een punt achterkwam maar ook telkens weer gelijk maakte en in de slotseconde uiteindelijk met een perfecte aanval zelfs een nipte voorsprong nam. Olympia wist dat de voordelige uitgangspositie volledig verdwenen was en dat het minstens 3 goals dichterbij moest komen, een weinig benijdenswaardige opgave. Cirkelloper Twan van Iperen deelde met zijn 20-16 een speldenprikje uit, maar bij 21-16 knokten de rood-zwarten zich pas echt terug. Chiel van Iperen mikte raak en Olaf Langens was ook goed voor twee treffers. De Heeschenaar kwam erin om het aanvalsspel vlot te trekken en dat lukte hem met verve. De wedstrijd lag weer open.

Dubbele tijdstraf
Maar Bevo kreeg een tweede kans om het duel voortijdig te beslissen. Bij 22-19 moest Olympia weer in de achtervolging. Rond die treffer kreeg de Osse equipe bovendien een dubbele tijdstraf, waardoor de 23-19 een logisch gevolg was. Maar de 23-20 van Kevin de Leeuw vanuit de hoek viel ook ten tijde van het dubbele ondertal. Kort na die goal was Olympia weer compleet. Het feit dat de opponent voor de tweede keer verzuimd had door te drukken bracht nieuwe krachten naar boven. Chiel van Iperen maakte met een rebound de 23-21. Vanwege de uitgoals was vanaf dat moment een nederlaag met twee goals verschil genoeg voor promotie. Nu moest Bevo dus weer scoren.

Bij 23-21 was er lange tijd sprake van een status quo, omdat beide keepers een paar knappe reddingen verrichte. De cruciale eerstvolgende goal was voor Olympia. Jordi van Erp forceerde een strafworp. Ondanks dat Frank Loeffen even daarvoor een 7 meter had gemist, bleef hij nu ijzig koel en scoorde. Het publiek dat met ingehouden adem keek, wist dat dit wel eens de beslissing zou kunnen zijn met nog ongeveer 2 minuten op de klok.

Achteraf bleek dat ook zo te zijn, maar het had zomaar anders af kunnen lopen. De laatste anderhalve minuut werd het nog ongelooflijk spannend. In chronologische volgorde: Chiel van Iperen weet een break niet doeltreffend af te ronden, Jordi van Erp mist een grote kans en daaropvolgend de 24-22 aan de andere kant. Een goal was weer genoeg voor Bevo om het vege lijf te redden. Coach Frans van Erp nam met nog 32 seconden te gaan een time-out. Maar dat kon niet voorkomen dat de thuisploeg nog een keer in balbezit kwam.

Hart in keel
Frennie Bens wist de laatste aanval in de kiem te smoren, maar wel ten koste van een vrije worp met nog vier seconden op de klok. De thriller van jewelste kreeg een waardig einde. Voor de Osse supporters had dat niet per se gehoeven, zij hadden hun hart inmiddels in hun keel zitten. Maar uiteindelijk werd het eind goed al goed, want keeper Rik Horbach stopte via de paal een inzet van Mister Bevo en oud-Oranje-international Ron Klemann. Wat volgde, was een vreugde-explosie die nog lang herinnerd zal worden.

Resumerend kun je zeggen dat beide teams ontzettend dicht bij elkaar lagen. Het kwartje had ook de andere kant op kunnen vallen. Alles viel samen in een moment. In de reguliere competitie kwam Olympia een goal tekort voor promotie, in de nacompetitie maakte het team er precies genoeg. Op het moment zelf was de spanning voor veel toeschouwers, spelers en stafleden niet prettig, maar achteraf geeft het de zege over twee duels een flinke portie extra glans. Promoveren is mooi, zeker met een titel, maar eigenlijk is de stap naar de eredivisie zetten met dit scenario misschien nog wel mooier.

Bevo 2 - Olympia'89/DOS'80 26-24 (13-12). Scores Olympia: Chiel van Iperen 6, Kevin de Leeuw 4, Frank Loeffen 4, Olaf Langens 3, Jordi van Erp 3, Harm van Iperen 1, Twan van Iperen 1.

Delen